Vraag van de trainer over roest

geplaatst door: op: 22 jul 2013, 10:42 uur

Een voertuig zonder volledig dragend chassis vertoont zoveel roestschade dat ik tot afkeur wil overgaan. Maar hoe ik ook meet of reken, geen van de schades in de afzonderlijke delen en secties levert een roestschadegradatie van meer dan 2E op. Totaal heb ik maar liefst 20 schades. Mag ik nu op grond van artikel 5.2.3 lid 1b toch concluderen dat de stijfheid en sterkte in gevaar wordt gebracht of moet ik me houden aan de berekeningen volgens de Aanvullende permanente eisen? Vriendelijke groet, Jelle van den Berg.

Beste keurmeesters, bedankt voor jullie bijdrage.
Bij roest moet ik me inderdaad houden aan de aanvullende permanente eisen, ik mag niet terugvallen op stijfheid en sterkteverlies, genoemd in artikel 5.2.3 lid 1b, immers de laatste zin zegt duidelijk indien er sprake is van corrosie zijn de aanvullende eisen van toepassing.
Terecht wordt opgemerkt in de discussie dat schade kan doorlopen in een aangrenzende sectie. Heb ik bijvoorbeeld 70 cm randschade in een sectie met 280 cm omtrek dan is de schade 2E, dus goedkeur. Loopt de schade nog 10 cm door wordt het even rekenen. Het is niet meteen afkeur want de aangrenzende sectie kan groter zijn, stel 360 cm, dan is het nog steeds goedkeur. Ten minste als er al geen schade zat in die sectie.
Het enige wat nog bekeken kan worden in verband met roestschade is eis 5.2.48 lid 1 en 5 Er mogen geen scherpe delen zijn of gevaar voor losraken.
Goedkeur dus, met vermelding AC3 als adviespunt. Of dat 20 keer moet is nog de vraag, we vermelden alleen schades va 1,5 E
Goed weekend!

ps. de foto was inderdaad ter illustratie.

2924 x bekeken Apk II, Roest ,

    APK Experts

    Het antwoord vinden op deze vraag?
    Meld je dan hier aan voor het APK Keurmeesters forum.