Foutje in APK regelgeving

geplaatst door: op: 5 jul 2018, 21:32 uur

Normaal houd ik me bezig met het opbouwen en rijklaar maken van nieuwe trucks. Ik doe maar zelden een APK en heb dit jaar nog geen enkele APK gedaan. In augustus moet ik voor de bevoegdheidsverlenging en ik heb me dan ook gestort op de oefenvragen. Omdat ik de routine mis heb ik besloten veel op te zoeken in de online regelgeving, zodat ik daar ook in thuiskom. Ik kwam twee vragen tegen, die te herleiden zijn naar de oude regelgeving. Ik heb hier bij Innovam vragen over gesteld. Omdat een vraag naar mijn gevoel een foutje in de regelgeving betrof, heb deze tevens voorgelegd aan de RDW. Het gaat om artikel: 5.12.31 lid 10 (volgens oude regelgeving) Aanhangwagens, met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg, in gebruik genomen na 31 december 1997, met uitzondering van opleggers, aanhangwagens met een stijve dissel en middenasaanhangwagens waarvan de som van de aslasten niet meer bedraagt dan 3.500 kg, moeten zijn voorzien van automatische remstelinrichtingen. In de nieuwe regelgeving is deze eis niet meer te vinden.

Antwoord van de RDW: Bedankt voor uw opmerking. Door de wijzigingen in de Regeling voertuigen is deze eis verschoven naar lid 12. Helaas is bij het maken van de APK-regelgeving het artikel 5.12.31, lid 12 weggevallen. In een volgende release van de APK-regelgeving passen wij dit aan.

Ook Innovam heeft navraag gedaan bij de RDW en daar kreeg ik het volgende antwoord: De eis met betrekking tot automatische remstellers is per ongeluk weggevallen, maar wordt bij een volgende versie van de apk regelgeving weer toegevoegd.Deze eis staat overigens nog wel gewoon in de permanente eisen, dus ook al toetsen we er op dit moment niet op in het kader van een APK, bij een controle langs de weg kan het nog steeds tot afkeur leiden.

Het is niet duidelijk hoe IBKI hiermee omgaat.

Ik ben er inmiddels achter waarom er oude vragen bij zaten. Er zijn twee vragenblokken aanwezig: een voor examen tot 20 mei en een voor examen na 20 mei. 20 mei is allang verstreken en ik had dan hier dan ook niet op gelet en ben bovenaan begonnen met de vragen te maken.

Tja lezen blijft moeilijk.

Vraag zit dus ook ongewijzigd in tweede vragenblok.

    APK Experts

    Het antwoord vinden op deze vraag?
    Meld je dan hier aan voor het APK Keurmeesters forum.