OBD scantool geeft geen readiness weergave

geplaatst door: op: 8 feb 2017, 22:14 uur

Beste collega’s,

Onlangs viel mijn oog op het gewijzigde eobd stroomschema waarin een aanvulling rechts onderin is aangebracht. Bij navraag blijkt dus dat bij voertuigen waarvan de status MIL of readiness niet toegankelijk is, het voertuig niet mag worden gekeurd en de keuring moet worden gestaakt. Mochten jullie toch overgaan tot afmelden en een steekproef krijgen, kan het zo zijn dat jullie een flinke sanctie krijgen omdat je op zo’n moment niet gerechtigd bent om het voertuig te keuren (BV diesel afmelden zonder roetmeter). In mijn geval (scantool “Maxiscan MS609”)  kan deze niet overweg met Trafic/Vivaro/Primastar DET 01-2006 t/m 10-2006. Bij navraag bij collega’s blijkt de toegankelijkheid in het betreffende menu bij meerdere voertuigen en/of scantools tekort te schieten. Mijn vraag is dan ook: Wat zijn jullie ervaringen hierin? en welke tool gebruiken jullie? Is er een scantool aanwezig die alles ondersteunt?

Voor de duidelijkheid: Ik heb al contact met de leverancier gehad; er is geen update beschikbaar die dit probleem oplost. Ik snap dat bij readiness inclomplete er een conventionele meting moet plaatsvinden, is hier dus niet het geval. De afslag “geen communicatie” in het stroomschema gaat ook niet op omdat er wel degelijk communicatie is.

Alvast bedankt voor het meedenken en pas op met dit probleem! De afgelopen 5 jaar is dit ook voor de RDW een grijs gebied geweest, waar nu wel degelijk sancties aan verbonden worden.

Bestand: Stroomschema EO

    APK Experts

    Het antwoord vinden op deze vraag?
    Meld je dan hier aan voor het APK Keurmeesters forum.