Steeds meer vragen en boetes bij geblindeerde autoruiten: hoe te handelen?

geplaatst door: op: 30 jul 2012, 08:29 uur

Steeds vaker komen bij het RDW vragen binnen over de APK-keuring van autoruiten. Ook beboet de politie steeds vaker auto’s die onvoldoende lichtinval door de ruiten hebben. Wat kunt u doen wanneer een dergelijke auto zich aanmeldt voor controle?

Advies geven

Donker getinte ramen zijn onveilig omdat ze het zicht beperken en het oogcontact tussen bestuurder en overige verkeersdeelnemers onmogelijk kunnen maken. Nieuw in de wettelijke normen is dat de percentages genoemd worden van de lichtdoorlaatbaarheid van de autoruiten. Bij 55% of minder krijgt de bestuurder een proces verbaal. Daarna heeft hij vier weken de tijd om de auto op orde te brengen, bijvoorbeeld bij u.

Wat te doen

Formeel valt de lichtdoorlaatbaarheid van de ruiten niet onder de APK. Wel is het verstandig de bestuurder te wijzen op de gevaren ervan. Houd als stelregel aan dat u met de inzittende oogcontact moet kunnen maken. Twijfelt u sterk hieraan? Dan is het verstandig het RDW te bellen voor een meting bij het RDW-station. Zij beschikken over specifieke apparatuur die ook door de handhavers wordt ingezet en die u doorgaans niet in huis heeft.

Let op bij inkoop en verkoop

Als autobedrijf bent u een professionele partij en wordt u geacht op de hoogte te zijn van deze regelgeving. Ook bij inkoop of verkoop van auto’s is het verstandig goed te letten op de lichtdoorlaatbaarheid van de autoruiten. Zoals elk ander auto-onderdeel moeten namelijk ook de autoruiten voldoen aan de regels bij aflevering aan de koper. Enkel de koper wijzen op de gevaren en voortvloeiende risico’s is onvoldoende; handel er ook naar.

Bron en extra informatie: BOVAG

2946 x bekeken Carrosserie , ,

    APK Experts

    Het antwoord vinden op deze vraag?
    Meld je dan hier aan voor het APK Keurmeesters forum.